Popular Posts

Tuesday, May 1, 2012

SEBUAH KISAH UNTUK DIFIKIRKAN....Berlaku sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim a.s semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali.

Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.' 

Lalu dijawab oleh burung tersebut, “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.” 

Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)


Makanya... siapakah dan di manakah kita... seperti seekor burung kecil yang menjadi pembela agama atau seekor cicak pengkhianat agama...


Tepuk dada tanyalah iman... 
Hanya kita yang tahu kita ini siapa hakikatnya....


Allah berfirman:

Barangsiapa mengharap perjumpaan dengan Tuhannya, 
maka hendaklah ia mengerjakan amal soleh,
 dan janganlah ia mempersekutukan seorang pun 
dalam beribadat kepada Tuhannya. 
-QS, 18:110

KLIK : PBS PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN 1... KERJA MENGEDIT DOKUMEN STANDARD PRESTASI ( DSP )...

No comments:

Post a Comment