Popular Posts

Friday, June 22, 2012

22 JUN 2012 - PROGRAM HARI KEBESARAN ISLAM : CERAMAH ISRA' MIKRAJ PELAJAR SESI PAGI & PETANGPROGRAM HARI KEBESARAN ISLAM : 
CERAMAH ISRA' MIKRAJ SESI PAGI & PETANG
MASA : 7:39 - 8:04 PAGI
MASA : 6:19 - 6:43 PETANG
TEMPAT : DATARAN ILMU SMKTUN / DEWAN SMKTUN
PENCERAMAH : AL FADHIL USTAZ MOHD RIFQI B. MYIDDIN
( GURU CEMERLANG PENDIDIKAN ISLAM )


Masa hanya 25 minit untuk menyampai ceramah... 

Hanya isi-isi penting sahaja yang boleh diceritakan...


Saya ringkaskan 6 isi utama berkaitan peristiwa Isra' Mikraj yang Ustaz sebut supaya dapat memberi manfaat kepada kita semua ..1. Pergilah masjid ke masjid untuk mendirikan solat berjemaah sebagai cara untuk mereleasekan tension... ( peristiwa perjalanan Nabi dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa )2. Untuk bertemu Allah, hati mestilah suci dan bersih ( mengambil iktibar dari peristiwa Nabi dibelah dadanya dan dibersihkan sebelum naik berjumpa Allah )3. Menunaikan solat dan menjaga solat... ( Perintah solat dari Allah direct )


4. Tutup aurat dengan sempurna ( Peristiwa perempuan digantung rambutnya dalam neraka )

5. Jangan ikut Yahudi dan Nasrani...

6. Banyakkanlah bersedeqah...

Sama-samalh kita mengambil iktibar dari peristiwa Isra' dan Mikraj... Jangan sombong dan angkuh dengan Allah... Kita ni menumpang tanah DIA... Kita hamba, kita bukan tuan... 
Wallahu'alam...


Ada yang bertanya kepada pihak kami.. " Ustaz/Ustazah tak buat apa ke bila ada cikgu tudungnya terlalu singkat sampai mempamerkan buah dada??? Baju singkat dan seluar ketat sampai nampak kelangkang paha??? Pakai baju lengan pendek sedangkan pelajar kita tegah sungguh-sungguh jangan dipakai.... "
Jawapan saya : " Antara cara kami adalah dengan ceramah Ustaz,,, memang sasaran kepada para pelajar tapi tidak bermaksud guru terlepas!!! Ada akal gunalah untuk fikir, jangan angkuh dengan Allah... "
" Habis masa budaya Quran ceramah Ustaz, kami pihak guru kena jaga anak kafir di kelas ! "
Saya sudah menyuarakannya di dalam mesyuarat... Apa kuasa saya nak ubah keadaan kalau yang berkenaan masih dengan pemikirannya.... dan kalaupun ada peluang untuk turun, tak ramai juga yang akan turun bersama kami, alasan yang diberi sampai kiamat pun "kami nak solat Asar!"
Makanya, mulalah saya pun rasa nak naik muak & loya dengan keadaan, kuasa & alasan mereka ini ...
Juga saya mulalah naik menyampah & meluat dengan sikap angkuh & degil si seksi yang sungguh menyeksakan ini , sekurang-kurangnya biarlah ada rasa hormat dengan peraturan sekolah & malu dengan para pelajar, kalaupun anda-anda rasa angkuh sangat dengan peraturan Allah... Entahlah... Manusia oh Manusia... time susah pandai pulak cari Ustaz, bila Ustaz tegur ego yang amat!

KLIK : ALLAH MAHA MENGETAHUI...

KLIK : 27 REJAB 1433H - SALAM ISRA' MIKRAJ.... ISRA' MIKRAJ PENGUBAT HATI DUKA KEKASIH ALLAH
KLIK : 27 REJAB 1433H - SEKITAR PERISTIWA ISRA' MIKRAJ RASULULLAH - TUNTUTAN MENUNAIKAN SOLAT..


Mengimbau...

KLIK : 8 JULAI 2011 - PROGRAM HARI KEBESARAN ISLAM : CERAMAH ISRA' MIKRAJ

No comments:

Post a Comment