Popular Posts

Friday, October 15, 2010

15 OKTOBER 2010 - PROGRAM JOM JAUHI ZINA


PROGRAM PASCA PMR

JOM JAUHI ZINA


PENGENDALI PROGRAM

8:30-9:30 - USTAZAH HJH HABIBAH
( Guru Cemerlang Pendidikan Islam )

10:00-12:00 - PN. HJH RUHANAH
( Kaunselor Cemerlang )

TARIKH
15 OKTOBER 2010

MASA
8:30 PAGI - 12:00 TENGAHARI

TEMPAT
SURAU AL FAIZINCeramah disampaikan Oleh
USTAZAH HJH HABIBAH
( Guru Cemerlang Pendidikan Islam )Ceramah disampaikan Oleh
PN. HJH RUHANAH
( Kaunselor Cemerlang )
Ya ALLAH Ya Tuhan Kami
Jauhilah kami dan keturunan kami
sehingga hari qiamat nanti
dari perbuatan ZINA
dan apa-apa sahaja
yang boleh mengheret kami
ke kancah yang terlalu hina itu.......

Jika Terfikir

Lakukan Maksiat….


Semua individu pasti akan terlintas untuk melakukan maksiat dan dosa, khususnya yang melibatkan dorongan seksual. Lantaran itu hasil kerja professional Syaitan dan itu juga ajakan nafsu kebinatangan yang ada di dalam diri kita. Setiap kali terfikir maksiat terbabit pasakkan dalam hati dan minda akibat buruk yang menunggu akibat darinya seperti :


1.Azab api neraka.

2.Azab kubur.

3.Mati dalam keadaan buruk ( suul khatimah ), iaitu dalam kemaksiatan.

4.Jauh dari rahmat Allah swt. serta

5.Tidak mendapat Syafaat baginda nabi SAW.
Memang benar, implikasi buruk ini semuanya berupa hal-hal ghaib, namun bukan itu sahaja, terdapat banyak pula implikasi buruk di dunia yang mesti disenaraikan di dalam minda dan hati seperti:-


1.Akan berlaku penceraian.

2.Pasangan berzina hingga mengandung,

3.Bunuh anak luar nikah ( buang anak ) akibat malu,

4.Jika penceraian berlaku, apa akan jadi kepada anak-anak ?,

5.Kejian masyarakat,

6.Ditangkap basah dan diumum di media,

7.Adik beradik mengeji,

8.Akan dijangkiti HIV dan seterusnya AIDS & mati,

9.Dibuang kerja kerana imej buruk kepada syarikat,

10.Mati ketika zina dan khalwat dilakukan,

dan banyak lagi boleh disenaraikan.


Pasakkan semua implikasi negatif berbentuk spiritual (ghaib) dan fizikal ini di dalam minda setiap kali nafsu syahwat itu ingin dituruti atau mempengaruhi dengan harapan agar keinginan nafsu itu dapat dikawal dan dibendung.
KAWALANPanduan Kawalah nafsu syahwat secara ringkas dan padat :-


1.Fikirkan target kehidupan dan usahalah melaksanakannya, pinggirkan pemikiran berkenaan seks dan syahwat, sedaya mungkin. Sibukkan diri mencapai target tersebut.


2.Datangkan keyakinan Allah maha melihat apa yang dilakukan di ketika ramai dan sendirian, Allah swt sedang melihat apa yang sedang kita lakukan.


3.Sedarkan diri malaikat turut sentiasa bersama kita mencatat apa yang ditulis, diucap dan dilakukan.


4.Rapatkan hubungan dengan ahli keluarga yang baik dan soleh.


5.Putuskan hubungan ‘songsang' dan ‘gelap' sama ada yang dibuat secara suka-suka atau serius, yang diperolehi melalui internet atau fizikal, melalui laman chat, email, web dan sebagainya. Putuskan semua medium yang boleh mendorong kepada peningkatan syahwat. Jika berseorangan di hadapan komputer itu boleh menyebabkan pemikiran syahwat naik, maka elakkan diri berseorangan di hadapan komputer. Jika berbual mesra dan makan tengahari bersama dengan rakan sekerja lain jantina itu puncanya, elakkan diri darinya dan makan sendirian bersama yang sama jantina sahaja. Begitulah seterusnya.


6.Putuskan hubungan adik, kakak dan abang angkat berlainan jantina kerana ia tidak lain kecuali haram dan pendorong maksiat.


7.Ubah rutin kehidupan yang mendorong kepada peningkatan syahwat, semua orang tahu dan sedar apa jenis tindakan yang boleh mendorong syahwatnya, ia mungkin tidak sama antara satu sama lain.


8.Hadiri majlis ilmu dan sibukkan diri membuat target baru seperti membuat blog dan update, menulis buku dan majalah, menghasilkan karya seni lukisan dan sebagainya. Buat satu target lain dalam hidup yang boleh menyibukkan diri anda untuk mencapainya. Tanpa target dalam kehidupan, keinginan syahwat akan membiak dan berkembang akibat waktu kosong.


9.Sertai kumpulan bersifat keagamaan yang boleh membawa kepada ingatan kepada Allah, tapi awas elakkan kumpulan songsang dan ajaran sesat.


10.Sertai kumpulan NGO atau kumpulan berasaskan dakwah dan kegamaan, dengannya membuka ruang mendapat rakan dan sahabat yang baik, selain itu masa kosong dan pemikiran syahwat akan dapat dibendung hasil kesibukan menganjur program dalam kumpulan terbabit. Sekarng, mulakan usaha mencari kumpulan-kumpulan sebegini, sebagai contoh JIM, TABLIGH, ABIM, GAMIS, Persatuan PeguamSyarie, Persatuan Pengguna Islam, Yayasan AMAL, NISA , KARISMA dan sebagainya. Diharapkan dengannya waktu akan lebih terisi dengan program yang baik.


11.Ziarahi kubur secara kerap agar syahwat menjadi tawar akibat pemikiran kepada kematian.


12.Kalau anda sedang bekerja atau belajar, target untuk cemerlang dalam pelajaran dan kerja anda, dengan itu anda akan lebih sibuk dari biasa dan pemikiran akan lebih terarah kepada tujuan yang digariskan, dengan itu, pemikiran kepada syahwat akan mula menurun atau ruangannya disempitkan.


13.Fikirkan bahawa anda akan mati ketika sedang melakukan maksiat itu, adakah redha untuk menerima kematian dalam situasi itu?. Fikirkan selalu.


14.Kalau sedang anda bersyahwat kepada seorang wanita sama ada di kaca internet, tv atau fizikal, segeralah berfikir tentang yang hodoh tentangnya agar syahwat menjadi menurun, seperti fikirkan mulut dan nafasnya berbau busuk, giginya kotor, muntahnya busuk, ada penyakit keputihan dan lendir, najis tidak dibasuh bersih, ada AIDS dan banyak lagi. Lawan nafsu yang sedang meningkat dengan mereka cipta perkara yang bertentangan dengan keseronokan nafsu. Ini diperlukan jika pemikiran terhadap alam ghaib dan akibat buruk gagal membendung perasaan.


15.Kalau komputer dan internet kerap menjadi asbab peningkatan syahwat, perdengarkan bacaan Al-Quran setiap kali di hadapan komputer, InshaAllah dengannya rasa malu akan timbul, kalau tidak banyak, sedikit. Kalau syahwat masih menggila di hadapan komputer itu, segera berhenti dan keluarlah dari bilik dan melihat awan, langit, pokok dan laut dan ingtakan kebesaran Allah.


16.Jangan sesekali membiarkan diri terus menerus dipukau nafsu dan syaitan, satu jurus langkah kepada maksiat adalah kunci untuk Syaitan menjerumuskan kepada maksiat yang lebih besar. Apa sahaja perbuatan yang mampu mendorong kepada kehampiran kepada maksiat yang lebih besar mesti disekat segera. Kerana itu Allah swt mengingatkan kita dalam surah Al-Baqarah ayat 168 yang bermaksud : “Dan janganlah kamu menuruti langkah-langkah Syaitan, sesungguhnya dia adalah musuh kamu yang amat jelas. “


17. Menjaga pemakanan, pastikan makan makan yang halal dan bersih. Makanan haram mendorong kepada syahwat yang lebih liar.


18. Memastikan harta yang perolehan adalah dari sumber halal. Sumber haram menambah perisa syahwat kepada yang lebih kuat dan dahsyat. IBarat mutasi virus yang lebih merbahaya kepada kesihatan.


20. Amalkan puasa sunat, zikir secara berdisplin setiap kali (baca zikir mathurat contohnya) selepas solat dan doa sebanyak mungkin semasa sujud di dalam solat agar diberikan kekuatan untuk mengawal nafsu syahwat.


21. Segera beristighfar dan bertaubat walau belum jatuh dalam maksiat yang berat.

“ Dan bersegeralah kamu kepada keampunan dari Tuhanmu dan syurga yang terbentang seluas langit dan bumi, disediakan bagi orang bertaqwa ( Al-Imran ) “Demikian beberapa cara, usaha dan kaedah yang mampu disenaraikan demi membantu sesiapa sahaja untuk mengawal dan mengekang nafsu. Sekali nafsu sudah merasuk hati dan aqal, seseorang individu akan lupa hakikat sebenar dan ditipu oleh kenikmatan sementara. Lupa kepada keburukan kekal yang menanti. Sama-sama kita ingat-mengingati. Akhirnya Allah berfirman dalam surah Al-Shams ayat 9-10 yang bermaksud :

“ Telah berjayalah orang yang membersihkan hatinya dan telah rugilah mereka yang mengotorkannya. “SUMBER ASAL :

www.zaharuddin.net
No comments:

Post a Comment